صنایع لجستیک در عمان

صنایع لجستیک در عمان

آیا با صنایع لجستیک در عمان آشنایی دارید؟ جالب است بدانید که لجستیک شامل جریان و ذخیره سازی کالاها و اطلاعات از کشور تولید کننده به کشور مصرف کننده است. در واقع صنایع لجستیک یکی از بخش‌های مدرنی به حساب می‌آید که سرمایه گذاران داخلی و خارجی را مورد توجه قرار می‌دهد و وسیله‌ای برای تنوع بخشیدن به اقتصاد هر کشوری به حساب می‌آید. کشورهای احاطه شده توسط دریا سعی دارند که این صنعت را با اجرای یک شبکه لجستیک جامع که شامل واردات، صادرات، انبارها، عرضه و پست سریع می‌باشد را بهبود ببخشند.

از آنجایی که عمان یکی از همین کشورها محسوب می‌شود، از استراتژی لجستیکی برای ایجاد یک ستون اقتصادی قوی برای کشور خود پیروی می‌کند. در نتیجه، وزارت حمل و نقل و ارتباطات مرکز ملی لجستیک عمان را به منظور بهبود و توسعه این صنعت تأسیس کرد. مهم است بدانید که عمان دارای مناطق آزاد بسیاری است که خدمات لجستیکی را ارائه می‌دهند. در ادامه چند نمونه از مناطق آزاد عمان را بررسی می‌کنیم.

منطقه ویژه اقتصادی الدقم

منطقه ویژه اقتصادی الدقم
منطقه ویژه اقتصادی الدقم

منطقه آزاد دوقوم بزرگترین منطقه آزاد اقتصادی در خاورمیانه و شمال عمان به حساب می‌آید. این یک الگوی مناسب برای یکپارچگی اقتصادی به شمار می‌رود و از هشت حوزه خدماتی مانند بندر چند منظوره، بندر ماهیگیری و لجستیک، منطقه گردشگری، مناطق صنعتی و آموزشی تشکیل شده است. اینگونه انتظار می‌رود که این منطقه به دلیل موقعیت استراتژیک خود سود بیشتری در سطح اقتصادی داشته باشد و بتواند فرصت‌های مختلفی را برای سرمایه گذاران فراهم آورد. نکته شایان ذکر این است که منطقه آزاد دوقوم توسط سازمان منطقه ویژه اقتصادی که یک نهاد دولتی است مدیریت می‌شود.

منطقه آزاد صلاله

منطقه آزاد صلاله
منطقه آزاد صلاله

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که منطقه آزاد صلاله را به مقصدی جذاب برای دسترسی به کشورهای واردکننده مستقیم مواد خام تبدیل کرده است، امکان دسترسی به بازارهای جهانی می‌باشد. این منطقه از نظر هزینه یکی از مهم‌ترین مناطق رقابتی در منطقه و کشور عمان محسوب می‌شود.

در حال حاضر بندر صلاله به عنوان یک مرکز مهم بین المللی و منطقه‌ای برای حمل و نقل مجدد به حساب می‌آید و از نظر وسعت به عنوان دومین بندر بزرگ پس از دبی در حاشیه خلیج فارس شناخته می‌شود. نکته جالبی که باید در نظر داشته باشید این است که دولت عمان به تشویق همکاری بین سرمایه گذاران و منطقه آزاد صلاله پرداخته است. در نتیجه، تعدادی مشوق برای ترویج سرمایه گذاری امکانات خاصی را برای افراد فراهم می‌کند که برای شما در ادامه ذکر شده است.

• حق مالکیت 100٪

• معافیت از مالیات بر درآمد

• واردات یا انتقال سرمایه بدون محدودیت

3.منطقه آزاد صحار

منطقه آزاد صحار که یکی از مهم‌ترین مناطق در عمان محسوب می‌شود طبق فرمان سلطنتی که در تاریخ دسامبر 2010 و به شماره 123/2010 صادر شده است، تاسیس شد. این منطقه توانسته است سرمایه گذاران زیادی را در لجستیک و صنایع سبک و تبدیلی به خود جذب کند. در واقع بندر صحار یک واسطه تجاری برای حمل کالاهای صادراتی به بازارهای منطقه و سپس ارسال کالاهای وارداتی با همان کشتی‌ها به بازارهای مختلف است. علاوه بر این مورد باید اضافه کنیم، این منطقه فرصت خوبی برای راه اندازی کارآفرینی‌های مرتبط با حمل و نقل زمینی و دریایی برای واردات کالا به کشورهای محسوب می‌شود.

حمل و نقل و تدارکات در عمان

حمل و نقل و تدارکات در عمان
حمل و نقل و تدارکات در عمان

یکی از بهترین بخش‌های صنعتی که برای آینده کشور عمان مناسب است، حمل و نقل و تدارکات می‌باشد که شامل نمای کلی بازار و همچنین داده‌های تجارت است. در حالت کلی استراتژی لجستیک عمان اهداف بلند مدتی را برای افزایش سهم بخش لجستیک در تولید ناخالص داخلی تعیین می‌کند.

در واقع اهداف استراتژیک عمان در چند سال گذشته بر کاهش ازدحام و افزایش ظرفیت با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و فناوری برای بنادر و خطوط جاده‌ای جدید و همچنین در مسیرهای توسعه‌یافته برای شرکت‌های هواپیمایی ملی متمرکز بوده است. دولت عمان قصد دارد که از بنادر عمیق خود در خلیج عمان و اقیانوس هند استفاده کند تا سال 2040 به یکی از ده‌ها بندر لجستیکی در سراسر جهان تبدیل شود.

بنادر تجاری عمان

در رابطه با بنادر تجاری عمان باید بگوییم که هر هفت بندر تجاری در عمان متعلق به دولت این کشور می‌باشد. جالب است بدانید که سه بندر دارای آب عمیق هستند که عبارتند از: سوهار در شمال، دوقم در مرکز خط ساحلی کشور و صلاله در جنوب. هر سه بندر که دارای آب‌های عمیق هستند تحت امتیاز از طریق سرمایه گذاری مشترک بین دولت و شرکت‌های خصوصی خارجی فعالیت می‌کنند و به 86 بندر در 40 کشور جهان متصل می‌شوند. شهر بندری استراتژیک دوقم که در نیمه راه بین مسقط و صلاله در اقیانوس هند واقع شده است، پروژه توسعه شاخص عمان محسوب می‌شود. این بندر دارای پایگاه‌ها و مراکز مهمی بوده که به شرح زیر است.

• پایگاه دریایی

• اسکله خشک

• مرکز شیلات

• منطقه آزاد صنعتی

• هتل‌ها

• نیروگاه‌های برق و نمک‌زدایی

• پایانه ذخیره‌ سازی مخزن نفت

• یک پالایشگاه تقریباً کامل

اما موضوعی که کمی عجیب به نظر می‌رسد این مسئله است که دولت عمان همچنین در آرزوی ساخت یک خط ریلی برای تسهیل انتقال منابع معدنی از منطقه شویمیه در استان ظفار عمان به بندر می‌باشد.

راه سازی در عمان

راه سازی یکی دیگر از محورهای اصلی توسعه داخلی و منطقه‌ای در عمان به حساب می‌آید. در دسامبر سال 2021، دولت جاده جدیدی را از طریق محله خالی باز کرد که ریاض را به مسقط و دیگر شهرهای بزرگ عمان، از جمله دقم و سایر بنادر عمان متصل می‌کرد. در آن زمان این کشور تلاش مداومی برای گسترش سیستم اتوبوس و تاکسی خصوصی خود داشت. در دسامبر 2021، عمان یک بندر خشک را در شهر اقتصادی خزعن افتتاح کرد.

این شهر اقتصادی توسعه‌ای به مساحت 20 مایل مربع به رهبری لجستیک در خارج از مسقط داشت که دارای منطقه آزاد، بازار خودرو و کارخانه ها بود. نکته حائز اهمیت این است که دولت اکنون نیز در حال بررسی خصوصی سازی شبکه ملی اتوبوس و کشتی است.

تاسیس خطوط هوایی و ترمینال در عمان

کشور عمان به عنوان بخشی از استراتژی خود برای گسترش مسیرها، در سال 2022 به شرکت هواپیمایی آمریکایی جت بلو اجازه داد تا خدمات اشتراک‌ گذاری کد به عمان را با خطوط هوایی امارات آغاز کند. در سال 2021، شرکت هواپیمایی عمان ایر، با قطر ایرویز قراردادی امضا کرد که طی آن پروازها به ایالات متحده از طریق دوحه انجام می‌شود.

از سوی دیگر باید بدانید که اولین شرکت هواپیمایی ارزان قیمت عمان، سلام ایر، به حساب می‌آید که مسیرهای منطقه‌ای خود را توسعه داده است. ترمینال مسافری فرودگاه دقم در سپتامبر 2018 افتتاح شد و برنامه‌هایی برای افزودن مسیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی ارائه کرد. نکته دیگر این است که فرودگاه‌های صلاله و سور عمان نیز به مقاصد بین المللی خدمات رسانی می‌کنند.

زیر بخش‌های پیشرو

عمان خودروهایی را برای فروش داخلی و صادرات مجدد به بازارهای منطقه وارد می‌کند. این کشور علاوه بر بازار مستمر وسایل نقلیه مسافربری، تجهیزات ساختمانی، فرودگاهی و بندری از جمله اتوبوس، هواپیما، تجهیزات غربالگری امنیتی اشعه ایکس، جرثقیل، دروازه‌های تایر لاستیکی، کنترل دسترسی بندر و راهکارهای امنیتی، نرم‌افزار لجستیک و مهندسی وارد می‌کند. عمان اینگونه پیش بینی می‌کند که پروژه ریلی خود را برای اتصال به خط ریلی برنامه ریزی شده شورای همکاری خلیج فارس آغاز کند و در حال ارزیابی امکان سنجی اتصال ریلی بین بندر صحار و خزعن است.

فرصت‌ها

موقعیت استراتژیک عمان در تنگه هرمز و همچنین بنادر عمیق آن در خلیج عمان و اقیانوس هند در خارج از این تنگه، با رشد زیرساخت‌های لجستیکی و بهبود ارتباطات، نقاط اصلی فروش در این کشور به حساب می‌آیند. اینگونه به نظر می‌رسد در سال 2022، عمان از محدودیت‌های بودجه‌ای که باعث شده بود چندین پروژه زیرساختی بزرگ را به حالت تعلیق درآورد، دوباره ظاهر گردد. توجه داشته باشید که اداره منطقه ویژه اقتصادی دقم و بندر دقم به طور فعال به دنبال سرمایه گذاری خارجی برای کمک به توسعه مالی هستند.

علاوه بر مجموعه عظیم پروژه‌های ساختمانی، دقم به توسعه زیرساخت‌ها در تصفیه فاضلاب، زهکشی، نمک زدایی آب، نیروگاه‌ها، ساختمان‌ها، خدمات مخابراتی و محوطه سازی نیاز دارد. در جولای 2021، آسیاد اولین کشتی جدید خود را در حوض خشک Duqm طراحی کرد که خدمات تعمیر و نگهداری کشتی را نیز ارائه می‌کند. در حال حاضر پروژه پالایشگاه دوقم فرصت‌های حمل و نقل کالا به عمان و لجستیک را به شما ارائه می‌دهد. دو بندر تأسیس شده عمان در صحار و صلاله نیز فرصت‌های قابل توجهی را به افراد ارائه می‌دهند.

بندر صلاله

بندر صلاله
بندر صلاله

بندر صلاله در یک موقعیت عالی در چهار راه کشتیرانی شرق به غرب، با اتصالات هفتگی از ساحل شرقی ایالات متحده است. بندر این منطقه دارای امکانات زیادی بوده که به شرح زیر است:

• یک ترمینال کانتینری با هفت اسکله

• پیش نویس تا 18 متر

• یک ترمینال باری عمومی

• 12 اسکله تا عمق 16 متر است

مواردی که در قسمت بالا مشاهده کردید زیرساختی برای جابجایی بزرگترین کشتی‌های کانتینری جهان و همچنین محموله‌های فله، ذخیره سازی و انبارداری محسوب می‌شود. باید بدانید که این کشور به طور فزاینده‌ای به دنبال سرمایه گذاری و تخصص بخش خصوصی است. به ویژه این کشور برای توسعه خط لوله پروژه‌های خود از طریق سرمایه گذاری مشترک یا PPP اقدام کرده است.

همچنین باید اضافه کنیم که دولت عمان برای راه اندازی چهار پایانه کانتینر، محموله عمومی، کالاهای فله و مایعات در بندر دقم به PPPها متکی خواهد بود. در توسعه بنادر خسب و شین در شمال، دولت به دنبال تبدیل بندر سلطان قابوس به یک مقصد تفریحی و تفریحی ساحلی با کاربری مختلط تحت مدل PPP می‌باشد. با مطالعه‌ی این موارد می‌توانید از چگونگی سطح صنایع لجستیک در عمان مطلع شوید. در صورت بروز هرگونه سوال پاسخگوی شما هستیم.

منبع: پلتفرم خدمات دولتی عمان اینوست ایزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع